Internetconsultatie Cyberbeveiligingsbesluit van start
De internetconsultatie van de concept-Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van de Cyberbeveiligingswet is gestart. De consultatieperiode duurt tot en met 30 maart 2025. Tegelijkertijd loopt de internetconsultatie van het concept-Besluit weerbaarheid kritieke entiteiten, dat bij de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten hoort.
In een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) worden wettelijke regels verder uitgewerkt. In het Cyberbeveiligingsbesluit zijn dat onder meer de zorgplicht, registratieplicht en opleidingsplicht voor bestuurders.

Deelnemen aan de consultatie
Via www.internetconsultatie.nl kan iedereen tussen 21 februari en 30 maart 2025 reageren op het concept Cyberbeveiligingsbesluit. Na afloop van de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en waar nodig verwerkt in de besluiten.
De concept-AMvB’s zijn hier in te zien:
Ministeriële regelingen
Elk ministerie maakt een nadere uitwerking van het Cyberbeveiligingsbesluit in een ministeriële regeling. Daarin worden sectorspecifieke bepalingen opgenomen, zoals de drempelwaarden voor het melden van een incident. Deze ministeriële regeling gaat op een later moment ook in consultatie.
De ministeries van Economische Zaken, van Infrastructuur en Waterstaat, van Klimaat en Groene Groei en van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur hebben de paragraaf over de zorgplicht in hun ministeriële regelingen bij het Cyberbeveiligingsbesluit alvast uitgewerkt om organisaties meer inzicht te geven in de benodigde beveiligingsmaatregelen. Belanghebbenden worden uitgenodigd om op deze paragraaf te reageren. De concepttekst is hier te bekijken.
Het vervolg
De Cyberbeveiligingswet ligt op dit moment voor advies bij de Afdeling advisering van de Raad van State (samen met de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten). Na ontvangst en verwerking van dit advies gaan de wetten naar de Tweede Kamer, naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025. Het streven is dat de wetten in het derde kwartaal van 2025 in werking treden. Dit is ook afhankelijk van de behandeling van de wetsvoorstellen in de Tweede Kamer en Eerste Kamer.
Wacht niet af en bereid je voor!
De risico’s die organisaties lopen door digitale dreigingen doen zich al voor. Het loont om nu al aandacht te besteden aan de weerbaarheid tegen deze digitale dreigingen. Hoe? Lees er meer over op Versterken cyberweerbaarheid.
Meer informatie
Meer informatie over de Cyberbeveiligingswet: De Cyberbeveiligingswet (Cbw/ NIS2 richtlijn)
Meer informatie over de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten: Wet weerbaarheid kritieke entiteiten
Heb je vragen? Kijk bij onze veelgestelde vragen of stuur je vraag naar cernis@minienw.nl.