Cyberweerbaarheidsconferentie

Op 3 juni 2024 organiseerden de Cyberweerbaarheidsprogramma’s van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de eerste cyberweerbaarheidsconferentie voor meer dan 200 professionals uit de (vitale) sectoren luchtvaart, wegvervoer, openbaar vervoer, spoorvervoer, scheepvaart, drinkwatervoorziening, chemische industrie, afvalwater en afvalstoffenverwerking. Het Spoorwegmuseum in Utrecht vormde het decor voor een inspirerende dag vol kennismaking en kennisdeling rondom cyberweerbaarheid.

De cyberweerbaarheidsconferentie is een jaarlijks terugkerend event en brengt vertegenwoordigers van diverse IenW-sectoren bijeen. Zij hebben hetzelfde doel: het versterken van de cyberweerbaarheid om Nederland bereikbaar, leefbaar en veilig te houden. De conferentie is een van de vele initiatieven van het ministerie van IenW om organisaties hierbij te ondersteunen.

Terugblik

De conferentie is bedoeld om kennisdeling rondom het thema cyberweerbaarheid te stimuleren. Zo werd er afgelopen juni onder andere het Europese cyberbeleid en het actuele dreigingslandschap voor Operationele Technologie (OT) besproken. Tijdens diverse deelsessies wisselden professionals gezamenlijke uitdagingen en succesvolle implementaties van cybersecurity-maatregelen uit. Het plenaire programma werd door het satirisch nieuwsplatform De Speld succesvol afgesloten met het volgende artikel:

Grapje van de Speld

Mooie bijeenkomst op een toepasselijke locatie. Naast de mooie presentatie ook voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten en te netwerken.

Conclusies

Na afloop van het evenement werden er diverse conclusies getrokken. Zo is continue aandacht voor cyberweerbaarheid en sectoroverstijgende kennisdeling essentieel. Ook worden de groeiende connectiviteit van OT en het snel veranderende cyberdreigingslandschap als reële risico’s gezien. De activiteiten vanuit het ministerie moeten helpen bij het behoud van de fysieke en publieke veiligheid en de werking van kritieke systemen. Daarnaast wordt er van organisaties verwacht een holistische benadering aan te nemen om de risico’s te begrijpen, te evalueren en aan te pakken.

Goed georganiseerd. Interessant om ook met andere industrieën en bedrijfstakken kennis te maken en de overeenkomsten te zien.