De Cyberbeveiligingswet (Cbw/NIS) gaat ook gelden voor exploitanten van intelligente vervoerssystemen. De ITS-richtlijn definieert intelligente vervoerssystemen als: systemen waarin informatie- en communicatietechnologie wordt toegepast, op het gebied van het wegvervoer, met inbegrip van infrastructuur, voertuigen en gebruikers, en in het verkeers- en mobiliteitsbeheer, alsook voor interfaces met andere vervoerswijzen.
Of je organisatie onder de Cyberbeveiligingswet valt hangt af van de sector waarin je actief bent en de grootte van je organisatie. Onderstaande vragen helpen om te bepalen of een exploitant van intelligente vervoerssystemen zich aan de Cyberbeveiligingswet moet houden.
Sector
- Levert je organisatie bepaalde activiteiten of diensten met data zoals beschreven in de ITS-richtlijn in Annex I en/of III? Het gaat er om dat je organisatie deze data verzamelt, aggregeert, verrijkt en doorgeleidt.
Is het antwoord ja, dan is je organisatie actief in een sector die onder de Cyberbeveiligingswet valt.
Grootte
- Voldoet je organisaties aan één of meerdere van de onderstaande criteria:
- Zijn er 50 personen of meer werkzaam bij je organisatie?
- Is de jaaromzet 10 miljoen euro of hoger?
- Is het jaarlijkse balanstotaal 10 miljoen euro of hoger?
Als je aan één of meer van deze criteria voldoet, moet je organisatie zich aan de Cyberbeveiligingswet houden. Kijk hier hoe je je daar op kunt voorbereiden.
Uitzondering
Als je organisatie de data alleen gebruikt voor de organisatie zelf, of een afgeschermd deel van de data alleen verstrekt aan afnemers van een andere dienst (zoals fleetmanagement of logistiek), dan val je niet onder de sector ITS-dienstaanbieders en is de Cyberbeveiligingswet niet van toepassing. Het kan zijn dat je organisatie actief is binnen meerdere sectoren. Check hier of je onder één van de andere sectoren valt.
Je kunt ook deze vragenlijst invullen: NIS2 Zelfevaluatie NL.
Heb je vragen? Neem contact op met cernis2@minienw.nl. Vermeld bij het onderwerp ‘ITS-dienstaanbieder’.