Over het programma

Nederland is een internationaal knooppunt voor personen, goederen en diensten. Een groot deel hiervan maakt elke dag gebruik van de weg en het spoor. We willen alles en iedereen veilig van A naar B krijgen. Dat kan niet zonder goede voertuigen, treindiensten, kloppende mobiliteitsdata en veilige en betrouwbare weg- en spoornetwerken. Hiervoor zorgen de overheid en bedrijven. Zo dragen we bij aan een leefbaar en veilig land. We zijn daarbij steeds meer afhankelijk van digitale systemen om alles goed te organiseren. Dus we moeten ervoor zorgen dat deze systemen cyberweerbaar zijn en blijven. Veel partners uit de sector werken daar nu al hard aan. Het programma ‘Versterken cyberweerbaarheid in de weg- en spoorvervoersectoren’ ondersteunt hierbij en biedt hulp aan infrastructuurbeheerders, aanbieders van intelligente transportsystemen (ITS), partijen uit de automotivesector, personenvervoerders en goederenvervoerders.

Als onze digitale systemen aangevallen worden of uitvallen, kan dit grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben. De digitale dreiging van kwaadwillenden om systemen te ontwrichten neemt steeds verder toe. Dat concluderen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Programmavisie

Het programma ondersteunt de weg- en spoorvervoersectoren door het starten en organiseren van gezamenlijke projecten met als doel om de cyberweerbaarheid in de sectoren te versterken . Deze projecten zijn in lijn met de doelstellingen die zijn vastgelegd in de Nederlandse Cybersecurity Strategie. En onderdeel van het beleid om onder andere onze vitale processen te blijven versterken. Het programma verbindt partijen in verschillende sectoren, zodat we er met zijn allen voor zorgen dat we de ketens in het verkeer, de weg en voertuigen veiliger maken en houden.

Uitgangspunten

Het programma ‘Versterken cyberweerbaarheid in de weg- en spoorvervoersectoren’ maakt haar visie waar door risico- en vraaggericht te werken. De uitgangspunten van het programma zijn als volgt:

  • Het programma zet projecten op om hiermee de sector te stimuleren en te faciliteren. Denk aan workshops, seminars en handreikingen.
  • De projecten in het programma bevorderen de cyberweerbaarheid.
  • De planning en volgorde van projecten is gebaseerd op daadwerkelijke bijdrage aan de versterking van de cyberweerbaarheid: de grootste kwetsbaarheden en dreigingen pakken we eerst aan.  
  • Projecten starten in fases tijdens de looptijd van het programma. De fases zijn gebaseerd op de volgorde van de risico’s die we aanpakken: hoe groter het risico, hoe eerder dit risico aan de beurt is.
  • Projecten moeten leiden tot producten die u kunt toepassen om de cyberweerbaarheid te verbeteren.
  • We geven in het programma ook specifieke aandacht aan het proces van automatisering/operationele technologie (PA/OT). Omdat de sectoren hier veel gebruik van maken, zien we hier mogelijke risico’s. 
  • Als het kan en relevant is, organiseert het programma projecten samen met andere sectoren. Bijvoorbeeld als we zo het inzetten van middelen, capaciteit en delen van kennis nog efficiënter maken. We zoeken hiervoor aansluiting bij bestaande programma’s van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de sectoren water, maritiem en luchtvaart.
  • De projecten zijn in lijn met de doelstellingen van de Nederlandse Cybersecurity Strategie (NLCS).
  • Organisaties in de weg- en automotivesector zijn zelf verantwoordelijk voor het inzetten van de kennis die ze hebben opgedaan uit het programma binnen de eigen organisatie.
  • Er wordt een klankbordgroep opgezet om stakeholders bij het programma te betrekken, om het draagvlak voor het programma te vergroten en om het programma aan te scherpen op de behoefte van de sector.

Meer weten?

Wilt u niets missen over de voortgang van het programma? Ieder kwartaal verspreiden wij een nieuwsbrief binnen ons netwerk. U kunt zich voor de nieuwsbrief aanmelden via dit mailadres. Oude nieuwsbrieven kunt u ook via de e-mail aanvragen. Liever op de website bekijken? Kijk dan hier.

Wilt u liever persoonlijk contact? En bijvoorbeeld weten hoe u mee kunt doen? Neem dan contact met ons op via cyberweerbaarheidweg-spoorvervoer@minienw.nl.

Voetnoten

AIVD jaarverslag 2023

Cybersecuritydreigingsbeeld 2023

Dreigingsbeeld statelijke actoren

MIVD jaarverslag 2023